το βιβλίο

Αν είστε ενήλικoς, προσπαθήστε να γυρίσετε πίσω στον χρόνο και αναλογιστείτε «Πώς είναι άραγε η καθημερινότητα ενός μαθητή;» “Κοπιαστική” είναι η απάντηση! Έχει να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και κάποιοι μαθητές έχουν επιπλέον τις μαθησιακές δυσκολίες να τους συνοδεύουν στη μαθητική τους πορεία και να προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στο χτίσιμο μιας δύσκολης μέρας. Ένας τέτοιος μαθητής είναι και ο Ηρακλής, ο ήρωας του βιβλίου μου, οι 12 άθλοι ενός μαθητή. Έξυπνος, κοινωνικός, καλός φίλος, με φαντασία, ευγενικός και… δυσλεξικός! Η γραμματική και η ορθογραφία υψώνονται μπροστά του σαν βουνά. Φαίνονται απροσπέλαστα εμπόδια που του καταστρέφουν τη διάθεση, καταρρακώνουν την αυτοεικόνα του και τον οδηγούν στην άρνηση. Δεν είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να παραιτηθεί κάποιος από την προσπάθεια; Φυσικά και είναι! Εκτός αν πρόκειται για τον Ηρακλή… Αν είσαι μαθητής, μπορεί να μοιάζεις με τον Ηρακλή ή και όχι. Σίγουρα όμως θα μπορέσεις να ταξιδέψεις μαζί του, να δεις τις περιπέτειες και τους άθλους του, να τον θαυμάσεις για το θάρρος και την τόλμη του, να μάθεις το μυστικό του που τον κάνει ήρωα και να διαπιστώσεις μόνος/η σου αν αξίζει να φοβάσαι την ορθογραφία και τη γραμματική! Αν μοιάζεις με τον Ηρακλή, κρύβεις έναν ήρωα μέσα σου και δεν το ξέρεις! Τόλμα να τον ανακαλύψεις!

το βιβλίο

Αν είστε ενήλικoς, προσπαθήστε να γυρίσετε πίσω στον χρόνο και αναλογιστείτε «Πώς είναι άραγε η καθημερινότητα ενός μαθητή;» “Κοπιαστική” είναι η απάντηση! Έχει να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και κάποιοι μαθητές έχουν επιπλέον τις μαθησιακές δυσκολίες να τους συνοδεύουν στη μαθητική τους πορεία και να προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στο χτίσιμο μιας δύσκολης μέρας. Ένας τέτοιος μαθητής είναι και ο Ηρακλής, ο ήρωας του βιβλίου μου. Έξυπνος, κοινωνικός, καλός φίλος, με φαντασία, ευγενικός και… δυσλεξικός! Η γραμματική και η ορθογραφία υψώνονται μπροστά του σαν βουνά. Φαίνονται απροσπέλαστα εμπόδια που του καταστρέφουν τη διάθεση, καταρρακώνουν την αυτοεικόνα του και τον οδηγούν στην άρνηση. Δεν είναι αυτοί αρκετοί λόγοι για να παραιτηθεί κάποιος από την προσπάθεια; Φυσικά και είναι! Εκτός αν πρόκειται για τον Ηρακλή… Αν είσαι μαθητής, μπορεί να μοιάζεις με τον Ηρακλή ή και όχι. Σίγουρα όμως θα μπορέσεις να ταξιδέψεις μαζί του, να δεις τις περιπέτειες και τους άθλους του, να τον θαυμάσεις για το θάρρος και την τόλμη του, να μάθεις το μυστικό του που τον κάνει ήρωα και να διαπιστώσεις μόνος/η σου αν αξίζει να φοβάσαι την ορθογραφία και τη γραμματική! Αν μοιάζεις με τον Ηρακλή, κρύβεις έναν ήρωα μέσα σου και δεν το ξέρεις! Τόλμα να τον ανακαλύψεις!

Σε ποιους απευθύνεται

  • Το βιβλίο αυτό συντέθηκε για να απαλύνει τις δυσκολίες όλων των μαθητών είτε έχουν μαθησιακές δυσκολίες είτε όχι. Όλα τα παιδιά αγαπούν τις ζωγραφιές, τα τραγούδια, τα κόμικς και τις ιστορίες, επομένως θα αγαπήσουν κι αυτό το έργο! Βασικοί κανόνες ορθογραφίας και γραμματικής ζωντανεύουν και έρχονται να παρακινήσουν το κάθε παιδί να συνειδητοποιήσει πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!
  • Το βιβλίο αυτό δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους δασκάλους! Είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τους εκπαιδευτικούς, να τους ενθαρρύνει να δραματοποιήσουν τα κόμικς μέσα στην τάξη ή να αφεθούν στα σκίτσα του Ηρακλή και να διδάξουν την ορθογραφία… ζωγραφίζοντας.
  • Χρήσιμο θα φανεί ακόμα και σε γονείς που έχουν τη διάθεση και τον χρόνο να διαβάσουν μαζί με τα παιδιά τους και να περιηγηθούν στον κόσμο του Ηρακλή, του πραγματικού σύγχρονου ήρωα που στο πρόσωπό του κατοπτρίζονται οι μαθητές μας. Εκεί μέσα θα βρουν όσα χρειάζονται για να βοηθήσουν τα παιδιά με τη μελέτη τους!

Μίλησαν για το βιβλίο

Η συγγραφή ενός βιβλίου είναι πάντα μία επίπονη διαδικασία. Όταν μάλιστα, πρέπει να παντρέψει σε λίγες γραμμές, τη μάθηση, το σεβασμό προς τις ανάγκες του παιδιού και την επιστημονική αρτιότητα, αυτή η προσπάθεια αποκτά ένα τιτάνιο χαρακτήρα.

            Με τη Δήμητρα Μαραγκουδάκη έχω συναντηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν -σε διάφορα μετερίζια- συνεπώς ας μου συγχωρεθεί από το ακροατήριο ότι είμαι επηρεασμένος από τη συμπάθεια μου. Μάλιστα δεν μπορώ να κρύψω πως όταν έπιασα στα χέρια μου αυτό το βιβλίο και το ξεφύλλισα, γοργά ξεπρόβαλαν μπροστά μου, τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά της Δήμητρας. Η αγάπη προς τη δουλειά της, τη λεπτομέρεια και η πηγαία (μητρική θα έλεγα) δοτικότητα της.

            Οι  δώδεκα άθλοι του Ηρακλή ξεκινούν με την δήλωση ότι ο Ηρακλής, ένα αθλητικό παιδί με πολλαπλές διακρίσεις,  πάσχει από Specific Learning Disorder (δηλαδή από ειδική διαταραχή της μάθησης) όπως αυτή έχει κωδικοποιηθεί στη συστάδα του 315.0 του DSM-V (δυσαναγνωσία/δυσλεξία, 315.2-διαταραχή της έκφραση του γραπτού λόγου, 315.1-διαταραχή των μαθηματικών ικανοτήτων), όπως άλλωστε και το περίπου 10% των μαθητών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι ο κύριος Ευρυσθέας, που κραδαίνοντας ένα βιβλίο με αρχαϊκά χαρακτηριστικά (το εξώφυλλο του είναι σε μία πεπαλαιωμένη καθαρεύουσα, ίσως για να δηλώσει το παρωχημένο του τρόπου διδασκαλίας του), ακολουθεί τα βήματα ενός άλλου Ευρυσθέα, βασιλιά της Τίρυνθας και των Μυκηνών, μία, αν μη τι άλλο, αρνητική φιγούρα της αρχαιότητας.

            Αρχικά οι σελίδες αυτού του βιβλίου θα μπορούσαν να σταθούν και από μόνες τους, μια που σχεδόν πάντα παρουσιάζουν μία νοηματική αυτοτέλεια. Παράλληλα, το βιβλίο χρησιμοποιεί πολλαπλές οπτικοποιήσεις των λέξεων και γραμμάτων, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αρκετά στην αντιστοίχηση φωνήματος-γραφήματος. Ανάλογα, πιθανά εμπνευσμένη η συγγραφέας από το Story Mapping/σχεδιάγραμμα κειμένου, ουσιαστικά δομεί αρκετές φορές μία σκηνή που το παιδί πρέπει να ανιχνεύσει το πλαίσιο, τους χαρακτήρες, το χρόνο της ιστορίας, το πρόβλημα του ήρωα, τις δράσεις και το αποτέλεσμα.  Στο τελευταίο μάλιστα βοηθά και η ίδια η ιστορία (οι άθλοι του Ηρακλή) που δίνει μόνο την αφορμή, χωρίς όμως να προσλαμβάνει, ο κάθε άθλος, ένα δεσμευτικό χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, η συγγραφέας, συχνά μεταβάλει τη γραμματοσειρά αλλά και τα διαστήματα ανάμεσα στα γράμματα γεγονός που ακολουθεί τις επιταγές του M Zorzi, et al., στο άρθρο του Extra-large letter spacing improves reading in dyslexia (2012). Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως οι χρωματικές διαφοροποιήσεις των λέξεων του βιβλίου είναι ιδιαίτερα βοηθητικές σε παιδιά με δυσχέρεια στην ανάγνωση, γεγονός που έχει καταγραφεί σε αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές [Pinna B, Deiana K. On the Role of Color in Reading and Comprehension Tasks in Dyslexic Children and Adults. i-Perception. April 2018.]

            Στη δεύτερη ανάγνωση το βιβλίο της Δήμητρας παρουσιάζει ένα ακόμα ενδιαφέρον κατά εμένα χαρακτηριστικό. Νομίζω ότι χρησιμοποιεί ή καλύτερα έμμεσα παροτρύνει τον αναγνώστη (μαθητή ή δάσκαλο) στη χρήση ανώτερων γνωστικών λειτουργιών όπως τον αναστοχασμό, τη κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων, τον σχηματισμό εννοιών, εμπνευσμένη, ίσως, από το “παράδοξο της δυσλεξίας” όπου τα άτομα που πάσχουν από αυτήν, έχουν μεν δυσχέρεια στην αποκωδικοποίηση, την ευστοχία και την ομαλή ροή της αναγνώρισης της λέξης αλλά διατηρούν ανέπαφες τις ανώτερες λειτουργίες  -“Sea of Strengths Model of Dyslexia” (Shaywitz 2003)-.

            Αναπόσπαστο μέρος του βιβλίου είναι όμως και τα πολυμέσα που το συνοδεύουν. Τα τραγούδια είναι άρτια εκτελεσμένα, ο λόγος ορθός και καθάριος αλλά πάνω από όλα, αυτή η πολυαισθητηριακή εμπειρία (βιβλίο-όραση και ήχος-ακοή), είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όχι μόνο στα παιδιά με παθολογίες της όρασης αλλά στην περίπτωση της δυσναγνωσίας/δυσλεξίας [Bimodal reading: benefits of a talking computer for average and less skilled readers J Montali  1 , L Lewandowski].

            Εκτός όμως από την αμιγώς τεχνική ανάλυση δεν θα μπορούσα να παραλείψω ένα σχόλιο για την αισθητική του βιβλίου. Το εγχείρημα της Δήμητρας έχει πολλαπλά στοιχεία κόμικ γεγονός που πιθανά θέλει να έρθει σε αντίθεση με την στείρα παράθεση δυσνόητων λέξεων και ορισμών, που συχνά ταλανίζουν τα παιδικά μυαλά. Συνεπώς το βιβλίο ρέει, χωρίς να σε κουράζει, αν και ορισμένες στιγμές de facto σε αναγκάζει να σταθείς και να αφουγκραστείς κάθε γραμμή και κάθε ζωγραφιά, προσφέροντας έτσι τη χαρά της ανακάλυψης της ομορφιάς της Ελληνικής γλώσσας.

           

            Εν κατακλείδι, όπως έλεγε και B.F. Skinner, (1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος) “Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την αγάπη για το διάβασμα.”. Αυτός ο τόσο απλός αφορεσμός έχει ξεχαστεί στην εποχή μας. Το διάβασμα έχει έτσι μετατραπεί από μία αγαπητική σχέση με τη γνώση, σε μία στοχοκαθηλομένη προσπάθεια αποστήθισης πληροφοριών.  Αυτή την χαμένη αγάπη μας καλεί η Δήμητρα να ξαναβρούμε, ανεξάρτητα από την ηλικία μας, ανεξάρτητα από τον ρόλο μας. Αυτή την αγάπη που στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ίσως θα είναι και η μοναδική ακτίδα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Ένα υπέροχο, πολυαισθητηριακό βιβλίο, χρήσιμο σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μικρούς μαθητές.
Οι δώδεκα άθλοι παντρεύονται αριστοτεχνικά με τα γραμματικά φαινόμενα, με τρόπο ευφάνταστο, καλλιτεχνικό, δημιουργικό, που αποτυπώνεται στην μνήμη και συντροφεύει γλυκά τους μικρούς μας φίλους στο ταξίδι της γνώσης και της μάθησης.

• Επιτέλους! Ένας τρόπος για να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη η εκμάθηση γραμματικής και ορθογραφίας.
Εξαιρετικό για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο.
Ένα βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη γιατί είναι βέβαιο ότι θα χρησιμεύσει σε μικρούς και μεγάλους.

Ο Ηρακλής του βιβλίου, ένας μαθητής του δημοτικού, είναι ένας πραγματικός σύγχρονος ήρωας της καθημερινότητας κάθε παιδιού στην εποχή μας. Τα παιδιά, που θα διαβάσουν αυτό το όμορφο βιβλίο, θα μπορέσουν εύκολα να ταυτιστούν μαζί του και να ταξιδέψουν διαβάζοντας μια ιστορία πρωτότυπη και ξεχωριστή, που είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, αλλά ταυτόχρονα διδάσκει με ευχάριστο τρόπο θεμελιώδεις κανόνες της γραμματικής. Οι κανόνες αυτοί, που πολλές φορές φοβίζουν όχι μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους ενήλικες, μεταμορφώνονται εδώ σε ένα απολαυστικό και διασκεδαστικό παραμύθι που συνοδεύεται από όμορφες εικόνες, ζωγραφισμένες μάλιστα από την ίδια τη συγγραφέα που είναι ομολογουμένως πολυτάλαντη!
Είναι εξαιρετική πρόκληση, για μια μάλιστα πολύ νεαρή συγγραφέα, να καταπιάνεται με κανόνες και τύπους που στην καλύτερη περίπτωση θεωρούνται δύσκολοι και πάντως απωθητικοί από τα μικρά παιδιά, που καλούνται να μάθουν μια δύσκολη γλώσσα σαν την ελληνική σε μια τόσο μικρή ηλικία. Στο τέλος σίγουρα καταφέρνει να κάνει κάτι δύσκολο να φαίνεται παιχνιδάκι και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια γι’ αυτό!

Η ελληνική γλώσσα….ένας ανεκτίμητος θησαυρός! Πραγματικός άθλος, ωστόσο, η ορθή εκμάθησή της! Ευτυχώς, οι μικροί και μεγαλύτεροι, ίσως, μαθητές έχουν τώρα τον διαχρονικό τους φίλο, τον Ηρακλή (που ξέρει καλά από άθλους!) πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθειά τους να εξοικειωθούν με τα απαιτητικά γραμματικά της φαινόμενα. Ο συνδυασμός γραπτού λόγου, εικόνας και ήχου που επιχειρείται σ΄ αυτό το πρωτότυπο βιβλίο ακούγεται τουλάχιστον δελεαστικός και γεμάτος υποσχέσεις, ειδικά σε μια εποχή που τα παιδιά, από ολοένα και μικρότερη ηλικία, τείνουν να κατακτούν τη γνώση με τη χρήση πολυμέσων τόσο εντός, όσο και εκτός σχολείου. Εξαιρετικό και ως ιδέα και ως εκτέλεση το πόνημα της δημιουργού Δήμητρας Μαραγκουδάκη, που φαίνεται να έχει εισχωρήσει για τα καλά στις δυσκολίες του μέσου Έλληνα μαθητή. Και, επιτέλους, ένα βιβλίο γραμματικής γεμάτο χρώμα και εικόνες, όπου οι κανόνες ακούγονται όχι ως καταπιεστικές διαταγές που πρέπει να ακολουθήσεις για να γράψεις καλά στο διαγώνισμα, αλλά ως χρήσιμες συμβουλές για μια πιο εύκολη και διασκεδαστική πορεία προς τη γνώση, τη σωστή χρήση και κατανόηση αυτής της πολύτιμης για τον κάθε Έλληνα παρακαταθήκης, της μητρικής του γλώσσας.

• Είναι μια πρωτότυπη συγγραφή Γραμματικής δομημένη στην εξέλιξη της γνωστής μυθοπλασίας των «12 Άθλων», που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών του Δημοτικού Σχολείου, όσον αφορά την γλωσσική τους έκφραση με τον ορθό και κατάλληλο λόγο, σύμφωνα με τους κανόνες της Γραμματικής.
Αναπτύσσει βήμα-βήμα τη γραμματική γνώση, καλλιεργεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μελέτη των αντικειμένων με ευχάριστη προσέγγιση και ενθαρρύνει τα παιδιά με σχετικές μαθησιακές δυσκολίες στην γραπτή και προφορική έκφραση, για προτροπή και πρωτοβουλία σχετικών εργασιών!
Κάθε σελίδα αποτελεί ελκυστική συνθήκη ενασχόλησης με τα επιμέρους γραμματικά φαινόμενα, αφού κυριαρχεί η πολύχρωμη ευχάριστη και υψηλού επιπέδου εικονογράφηση της ίδιας της συγγραφέως, στοιχείο που μετριάζει την αρχική εντύπωση της πολλής πληροφορίας ανά σελίδα.
Το σύνολο του συγγραφικού έργου αποτελεί ένα επιστημονικό πόνημα με ορθότητα, διδακτική πληρότητα και παιδαγωγική προσέγγιση Λόγου και Εικόνας!

«Το βιβλίο πρέπει να μπει στη λίστα των σχολικών εγχειριδίων, για τη διδακτική της γραμματικής και της ορθογραφίας, για τα σχολεία της Α/θμιας και των πρώτων τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης…».

«Ο 13ος άθλος της Δήμητρας Μαραγκουδάκη»

Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών και των φίλων του βιβλίου έγινε τη Δευτέρα 4/7/2022 η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Μαραγκουδάκη, με τίτλο «Οι 12 άθλοι ενός μαθητή», στον φιλόξενο κήπο του Porto Veneziano Hotel. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς και μίλησαν οι: Γιώργος Βαγιωνής, Παιδοψυχίατρος, Μαρία Κληματσάκη, Διευθύντρια του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων, Γιώργος Παύλου, Εκπαιδευτικός, Φαντζίκη Ιωάννα, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Χρήστος Τσαντής, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Αφήγηση και τραγούδι: Άννα Βερυκάκη, Νηπιαγωγός, μουσική και τραγούδι: Γεράσιμος Βερυκάκης, Φιλόλογος – Μουσικός.

Η Μαρία Κληματσάκη για το βιβλίο της Δήμητρας Μαραγκουδάκη

Βρεθήκαμε όλοι εδώ, σε ένα όμορφο και φιλόξενο χώρο του αγαπητού Γιάννη Πλατσιδάκη, για να παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο βιβλίο, με τίτλο ‘’Οι δώδεκα άθλοι ενός μαθητή’’ και τον 13ο τον αποδίδω στη συγγραφέα, που νομίζω θα συμφωνήσετε ότι της ανήκει δικαιωματικά.

Έξυπνος τίτλος, αφού σε προδιαθέτει θετικά να το διαβάσεις, καταπληκτικές ιστορίες, όμορφες πολύχρωμες εικόνες, μικρές και μεγάλες αλήθειες, περιπλανήσεις, κανόνες, συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου. Ένα βιβλίο που η συγγραφέας του είναι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, με αρκετές σπουδές (το ένα πτυχίο διαδέχεται το άλλο), που από την αρχή της εκπαιδευτικής της σταδιοδρομίας χρειάστηκε να κόψει πολλά κεφάλια Λερναίας Ύδρας (πίνακες επετηρίδας), να σκοτώσει αιμοβόρα πεινασμένα λιοντάρια (νόμοι που έρχονται και παρέρχονται), να πιάσει από τα κέρατα τα ελάφια που την προσπερνούν (μόρια που ανεβοκατεβαίνουν), να ξεδιπλώσει το μίτο της Αριάδνης για να βρει τα πατήματά της, να τρέχει συνεχώς σαν τα άλογα του Διομήδη, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, να ισορροπεί σαν τις Αμαζόνες σε κούρσες αποδοχής και συνύπαρξης, να καθαρίζει τους στάβλους του Αυγεία από νοοτροπίες και κατηγοριοποιήσεις μαθητών, να προσπαθεί να πείσει παραδοσιακούς εκπαιδευτικούς, που κινούνται αργά σαν τα βόδια του Γηρυόνη, ότι η εκπαίδευση θέλει εγρήγορση και αποτελεσματικότητα και να παραμερίζει τους Κέρβερους με τις αναπαυτικές καρέκλες, που αξιολογούν καταστάσεις με συμφεροντολογικά κριτήρια και ο μαθητής να μένει στο περιθώριο.

Και δεν φτάνουν όλοι αυτοί οι άθλοι, αλλά έπρεπε να προσέχει μήπως και ξεγελαστεί και φάει από τα Μήλα των Εσπερίδων και πιει το ποτό της λήθης, που σε κάνουν να αφήσεις πίσω το όνειρό σου, την αγάπη σου για το παιδί, το λειτούργημα που έχεις ταχτείς να υπηρετήσεις και στραφείς σε άλλους διεξόδους, που καμία σχέση έχουν με τα θέλω και τα πιστεύω σου!

Όλους αυτούς του άθλους τους πέρασε με μεγάλη επιτυχία η Δήμητρα Μαραγκουδάκη και κατάφερε να κάνει και ένα 13ο άθλο προσφέροντάς μας ένα καταπληκτικό βιβλίο, αφιερωμένο στα ανίψια της Χρήστο και Γιώργο, τους φωτεινούς φάρους της ζωής της και στον μαθητή της Γιώργο, που καθημερινά φάνταζε στα μάτια της σαν ένας μικρός ήρωας.

Ένας εκπαιδευτικός φάρος είναι για όλους μας η Δήμητρα, ένα ικανό πλάσμα, με πολλές γνώσεις, με όρεξη, μεράκι και θετική διάθεση για προσφορά και στήριξη των παιδιών, ιδιαίτερα των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ένταξη και κοινωνικοποίησή τους, που δίκαια τους αποκαλεί ήρωές της.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν την πρωτοσυνάντησα στο 11Ο Δημοτικό Σχολείο, πριν 5 χρόνια, που ήρθε ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης σε πρωτάκι. Το χαμόγελό της διαπεραστικό, η καλοσύνη της δηλωμένη από την πρώτη στιγμή, ο λόγος της μεστός και η χροιά της φωνής αρκετά ζεστή και γλαφυρή, η πένα της μαγική και τα πινέλα με τα χρώματα λες και χόρευαν πάνω στο χαρτί. Ήταν σαν μια Όμορφη Νεράιδα, που ήρθε για να μας μεταμορφώσει με το μαγικό της ραβδάκι και να μας δυναμώσει, μέσα από μια γόνιμη συνεργασία. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες έγινε η καλή βοηθός δασκάλα της τάξης, η αγαπημένη δασκάλα όλων των μαθητών του σχολείου, αλλά και η χαρισματική συνάδελφος που πάντα είχε να πει ένα καλό λόγο για όλους.

Καλωσόριζε τους νεοφερμένους μαθητές στο σχολείο με όμορφες κάρτες και κατασκευές, κατασκεύαζε χειροποίητα ενθύμια, έφτιαχνε χριστουγεννιάτικα στολίδια, αποκριάτικες στολές, λαμπάδες και καλοκαιρινά δωράκια για τους μικρούς ,αλλά και για μας τους μεγάλους και όλα αυτά χαρισμένα με αγάπη, από το μεγάλο ψυχικό της απόθεμα. Μετέδιδε παντού τη θετική διάθεση ,την αισιοδοξία και την αποτελεσματικότητα ενός ατόμου ,που είχε τη δασκαλοσύνη στο πετσί του. Πίστεψα σε αυτή σαν συνάδελφο, για τις ικανότητες και τις δυνατότητές της, αλλά και σαν Άνθρωπο για την επιμονή της στη στήριξη και βελτίωση των μαθητών που δίνουν τους δικούς τους καθημερινούς αγώνες!!

Ακριβώς πριν από δυο χρόνια, έλαβα ένα τηλεφώνημα και μου ζήτησε να πάμε για ένα καφέ μαζί και με τον αγαπητό συνάδελφο τον Γιώργο τον Κανδαράκη. Μας είπε ότι θα μας έχει μια έκπληξη. Με μάτια που σπινθήριζαν από χαρά, αλλά και με την αγωνία ζωγραφισμένη στο όμορφο πρόσωπό της μας παρουσίασε τα νέα της σχέδια για τη συγγραφή του βιβλίου, χειρόγραφες σελίδες ξεφύτρωναν δειλά δειλά, εντυπωσιακές ζωγραφιές ακολουθούσαν, κόμικς και λογοπαίγνια από τον τεράστιο ντοσιέ.

Ήταν όλα τόσο μα τόσο εντυπωσιακά, σπουδαία, χρήσιμα, που πέρα από τις κραυγές και τα επιφωνήματα θαυμασμού, έβγαλα κατευθείαν το κινητό μου, αναζητώντας ένα άλλο σπουδαίο άνθρωπο, που ακούει στο όνομα Χρήστος Τσαντής. Ο Χρήστος είναι ο εκδότης της καρδιάς μας και των εκδόσεων ΡΑΔΑΜΑΝΘΥΣ, ένας άλλος σύγχρονος ήρωας, ένας Ηρακλής που δίνει τους καθημερινούς του άθλους μέσα σε πλαίσια ακρίβειας, ανατιμήσεων, περιορισμών, αλλά που με την επιμονή και υπομονή, με την καλοσύνη και τη θέλησή του, έχει καταφέρει να εκδώσει αρκετά βιβλία συμπολιτών μας, να κάνει χιλιάδες παρουσιάσεις και δραματοποιήσεις και να ανεβάσει κατά πολύ τον πολιτιστικό πήχη της όμορφης πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης.

Ο Χρήστος ,όπως στηρίζει όλα τα νέα παιδιά, βοήθησε και τη Δήμητρα να κάνει πράξη το όνειρό της. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που έχουμε όλοι στα χέρια μας ,είναι δικαίωση ενός μεγάλου αγώνα. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο, ένα υπέροχο πολυαισθητηριακό βιβλίο, ένα πανέξυπνο βιβλίο, ένα εγχειρίδιο που δικαιούται να μπει σε όλα τα σπίτια, αλλά και στις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων της χώρας μας.

«Η ορθογραφία και η γραμματική γίνονται παιχνιδάκι μέσα από τα κείμενα της Δήμητρας Μαραγκουδάκη…», μου είπε μια μαθήτρια που διάβασε το βιβλίο.

Εικόνες, σκίτσα , χρώματα, μεγάλη γραμματοσειρά στα κείμενα, σύννεφα, κανόνες, πλοκή, εργαλεία, μηνύματα, συναισθήματα, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες του. Όταν, δε, η ανάγνωση συνδυάζεται με απολαυστικό ακουστικό υλικό (μια ακόμη πρωτοτυπία της συγγραφέως) μεταμορφώνεται σε ταξίδι βιωματικής μάθησης και αποτελεσματικότητας.

Με τα παραμύθια μεγάλωσαν πολλές γενιές παιδιών, με τη μυθολογία διαμορφώθηκαν χαρακτήρες, με το βιβλίο ΄΄ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΑΘΛΟΙ ΕΝΟΣ ΜΑΘΗΤΗ΄΄ όπου ο μύθος συνυπάρχει με τη λογοτεχνία την γραμματική και την ορθογραφία, ο άθλος για τη γνώση θα γίνει εύκολα άθλος επιτυχίας και είμαι βέβαιη ότι θα αναδειχθεί ευκολότερα ο Ήρωας, ο Ηρακλής, που κλείνει κάθε παιδί μέσα του. Ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και εμείς οι μεγάλοι, γυρνώντας πίσω στα μαθητικά μας χρόνια, αναλογιζόμενοι τις άπειρες ώρες που έχουμε ξοδέψει για να αποστηθίσουμε κανόνες γραμματικής ή τις άπειρες διορθώσεις ορθογραφίας, γράφοντας και ξαναγράφοντας σε αράδες χαρτιών τα λάθη μας.

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταφέρουν να βάλουν αρκετά γκολ στην περιθωριοποίηση και τον στιγματισμό οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού τους δίνει λύσεις εφικτές, μέσα από την εικόνα και τα σκίτσα (μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις) ώστε τα δύσκολα και ακατόρθωτα …να γίνονται εύκολα και πραγματοποιήσιμα..

Αφού συγχαρώ την συγγραφέα και εκπαιδευτικό κυρία Δήμητρα Μαραγκουδάκη για τον πανέξυπνο αυτό της άθλο, επίσης την εικονογράφο Δήμητρα Μαραγκουδάκη για την φανταχτερή παρουσία του, όλη την εξαιρετική ομάδα που βοήθησε στον εμπλουτισμό της όλης προσπάθειας, καθώς και τον εκδότη κ Χρήστο Τσαντή για την έκδοση και προβολή του, προτείνω να σταλεί επιστολή προς το ΙΕΠ και το αρμόδιο τμήμα εκδόσεων σχολικών βιβλίων του Υπουργείου Παιδείας, πλαισιωμένο από συστατικές επιστολές από όλους εμάς, που είμαστε χρόνια στην εκπαίδευση, ζητώντας να μπει στη λίστα των σχολικών εγχειριδίων, για τη διδακτική της γραμματικής και της ορθογραφίας, για τα σχολεία της Α/θμιας και των πρώτων τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης, τη στιγμή μάλιστα που ότι έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα είναι παλιό και αναχρονιστικό, στη διδακτική των συγκεκριμένων αντικειμένων.

Καλοτάξιδο και ευκολοδιάβαστο το βιβλίο σου Δήμητρα, με το καλό και το επόμενο, αφού έχεις πολλά χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς μπροστά σου και ας μου επιτρέψεις να σου αφιερώσω ένα στίχο του Χαλίλ Γκιμπράν, από τον Κήπο του Προφήτη που σε αντιπροσωπεύει…

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΦΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ.. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΣΟΥ…….

• Η φιλόλογος και ειδική Παιδαγωγός με εξαιρετικό βιογραφικό και μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, έκανε τον δικό της άθλο. Κατάφερε να συγκεντρώσει όλη την γραμματική της γλώσσας μας σε ένα απίστευτα ζωντανό και απολαυστικό βιβλίο που μαγεύει μικρούς και μεγάλους. Με εξαιρετικά σκίτσα και πολύχρωμες εικόνες με μοναδικό ταλέντο τα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου αντιλαμβάνονται πολυαισθητηριακά και με παιγνιώδη τρόπο γραμματικούς κανόνες και φαινόμενα. Ο ήρωας της είναι ένας μαθητής με δυσλεξία, όμως το βιβλίο απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που η γνώση των κανόνων φαντάζει άθλος.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπαιδευτικοί τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής, έχουν στα χέρια τους έναν παραμυθένιο οδηγό για να φτιάξουν δικά τους φύλλα εργασίας για εμπέδωση γραμματικών φαινομένων και να κάνουν το μάθημα διαφοροποιημένο και ενδιαφέρον.
Οι «12 άθλοι ενός μαθητή» αποτελεί ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του που έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον τομέα των εκπαιδευτικών βιβλίων και εκδόσεων, αποδεικνύοντας ότι μια χαρισματική παιδαγωγός με φαντασία ονειρεύτηκε και πραγματοποίησε τον δικό της άθλο μπαίνοντας στη θέση των παιδιών που δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον τεράστιο όγκο του πλούτου της ελληνικής γραμματικής.
Θεωρώ πως το συγκεκριμένο έργο δεν πρέπει να λείψει από τη βιβλιοθήκη κανενός εκπαιδευτικού αλλά και γονιού αφού προσφέρει άφθονη γνώση και ψυχαγωγία. Αποτελεί επιπρόσθετα και ένα βιβλίο εξαιρετικής καλλιτεχνικής αισθητικής.
Συγχαρητήρια στη δημιουργό και την ευχαριστούμε για το εκπαιδευτικό αυτό εγχειρίδιο.

Στο ευφάνταστο και πανέξυπνο βιβλίο «Οι 12 Άθλοι ενός μαθητή», βλέπουμε πώς η μυθολογία μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα εύχρηστο εγχειρίδιο γραμματικής κι ορθογραφίας. Ένα άρτιο κι ολοκληρωμένο μαθησιακό ‘εργαλείο’, μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος κατά την οποία ο ήρωας κατακτά δύσκολους κανόνες γραμματικής της ελληνικής γλώσσας. Η συγγραφέας και εικονογράφος Δήμητρα Μαραγκουδάκη έχει δημιουργήσει ένα αισθητικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ικανό να καλλιεργήσει την καλλιτεχνική αισθητική των παιδιών, καθώς έρχονται σε επαφή με ‘απαλές’ γραμμές και χρώματα. Η εικονογραφημένη μέθοδος με πλοκή και χιούμορ σε συνδυασμό με το απολαυστικό, ακουστικό υλικό που συνοδεύει το βιβλίο, δημιουργούν ολοκληρωμένο υλικό, κατάλληλο για μαθητές γενικής και ειδικής αγωγής.

Το παρόν βιβλίο της Ειδικής Παιδαγωγού Δήμητρας Μαραγκουδάκη, αποτελεί ένα εναλλακτικό διδακτικό εργαλείο, παρέχοντας στους μαθητές περισσότερα απ’ όσα τους ζητάει. Μέσω του αλληγορικού και μυθιστορηματικού του χαρακτήρα και της παραστατικής ολοσέλιδης εικονογράφησής του αντανακλά εκείνον ακριβώς τον τρόπο που ένα φαινομενικά “δύσκολο” διδακτικό αντικείμενο – εκείνο της γραμματικής και της ορθογραφίας- μπορεί να γίνει παράλληλα διασκεδαστικό, απλούστερο και βιωματικότερο. Το εν λόγω εγχειρίδιο είναι δομημένο σε 12 κεφάλαια, αντίστοιχα των 12 άθλων του Ηρακλή της ελληνικής μυθολογίας, σε κάθε ένα από τα οποία περιγράφεται και από ένα γραμματικό φαινόμενο σε συνδυασμό με τους αντίστοιχους κανόνες ορθογραφίας κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό, ένα βαθιά ευρύ μαθησιακό αντικείμενο καταμερίζεται σε μικρότερους και πιο εφικτούς στόχους και παρουσιάζεται με τρόπο παραστατικό, ποιητικό και εναργή. Ο Ηρακλής σαν συμβολική φιγούρα προσομοιώνει κάθε άνθρωπο με την προσωπική και ατομική του πορεία και δοκιμασίες. Για τον Ηρακλή, τον ήρωα του βιβλίου, ο αγώνας αυτός αφορά μία μαθησιακή δυσκολία, η οποία τον δοκιμάζει απέναντι στις σχολικές του υποχρεώσεις και πολλές φορές τον ματαιώνει. Όταν ο Ηρακλής ενημερώνεται για το διαγώνισμα της γραμματικής παρακολουθούμε όχι μόνο την δική του ματαίωση αλλά την ματαίωση κάθε μαθητή ο οποίος παγιδεύεται στα εμπόδια πριν του δοθεί η υποστήριξη και τα σωστά μέσα ώστε να τα διέλθει. Ο ρόλος του δασκάλου βρίσκεται ακριβώς εκεί. Στην εύρεση των σωστών μέσων που αντανακλούν στο εξατομικευμένο προφίλ κάθε παιδιού. Το μήνυμα είναι διττό· δεν είμαι οι δυσκολίες μου αλλά οι τρόποι που τις ξεπερνάω. Υιοθετώντας έναν τέτοιο ρόλο ο δάσκαλος διαμορφώνει μία φιγούρα που διδάσκει περισσότερο τον τρόπο και λιγότερο το αντικείμενο, θέτοντας ως πρότυπο στους μαθητές τα αντίστοιχα ερωτήματα. Πώς διέρχομαι από τις δοκιμασίες και όχι απαραίτητα από το βάρος των ίδιων των δοκιμασιών; Πώς θα επιλέξω εγώ ο ίδιος να ταυτιστώ με τον Ηρακλή; Θα παραιτηθώ ή θα βρω άλλα μέσα να παλέψω; Το παρόν βιβλίο δεν αποτελεί απλώς μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα αλλά κυρίως έμπνευση και παροχή κινήτρου για όλους τους μαθητές που ψάχνουν διαφορετικούς τρόπους και για όλους τους δασκάλους που ψάχνουν να απαντήσουν στις εκάστοτε ανάγκες των μαθητών τους.

Για τους μικρούς μας ήρωες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όρασης ηχογραφήσαμε τις περιπέτειες του Ηρακλή!

Εισαγωγή

ΆΘΛΟΣ 1

ΆΘΛΟΣ 2

ΆΘΛΟΣ 3

ΆΘΛΟΣ 4

ΆΘΛΟΣ 5

άΘΛΟΣ 6

ΆΘΛΟΣ 7

άΘΛΟΣ 8

ΆΘΛΟΣ 9

άΘΛΟΣ 10

ΆΘΛΟΣ 11

άΘΛΟΣ 12

Υπάρχει άραγε παιδί

Tα μέρη του λόγου

Oι συλλαβές

τα σημεία στίξης

Mπαμπουίνος-ενωτικό

Δύο τόνοι

τόνος-μια νότα γλυκιά

Παιδάκια-παϊδάκια

Οι 12 άθλοι ενός μαθητή

Ένα βιβλίο που σε καταλαβαίνει από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς.